Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(46)
Forma i typ
Książki
(46)
Poradniki i przewodniki
(39)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(37)
nieokreślona
(7)
wypożyczone
(3)
Placówka
Biblioteka Główna Kępno
(34)
Oddział dla mł. Kępno
(6)
Filia Mikorzyn
(1)
Filia Olszowa
(1)
Filia SP ZOZ
(5)
Autor
Zasuwa Iwona
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Art Piotr
(1)
Banaszkiewicz Adam
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Broekere de Hanna
(1)
Bucholz Dinah
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Cremer Monika
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Dragan Justyna
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Faller Silvia
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Jankiewicz Klara
(1)
Johnson David
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Kersh Nidal (1983- )
(1)
Kopiec Karolina
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Marcinkowska Karolina
(1)
Merlak Hanna (1987- )
(1)
Mirońska Małgorzata
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Moranville Wini
(1)
Młynarczyk Joanna
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Owczarek Lubomiła
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Popielecki Tomasz
(1)
Płaczek Paweł
(1)
Reda Anna
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Różycka Zofia
(1)
Sala Felicita (1981- )
(1)
Smile Olga
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Tabor Jacek
(1)
Weibull Lennart (1946- )
(1)
Wilkes Angela
(1)
Wojciechowska Ewa (tłumacz)
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wołącewicz Hubert
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Zaniewska Aldona
(1)
Załuska Jolanta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(27)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(39)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
2018
(1)
2021-
(1)
Kraj wydania
Polska
(46)
Węgry
(1)
Włochy
(1)
Język
polski
(46)
Odbiorca
Dzieci
(3)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dorośli
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Temat
Gotowanie
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
Kucharstwo
(4)
Desery
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kulinaria
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kultura stołu
(2)
Rowling, J. K. (1965- )
(2)
Sąsiedztwo (socjologia)
(2)
Weganizm
(2)
Ajurweda
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Ciasta
(1)
Drinki dietetyczne
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Gluten
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kluski
(1)
Koktajle mleczne
(1)
Konfitury i marmolady
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia wielkopolska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kultura dworska
(1)
Lody (słodycze)
(1)
Ludzie kultury
(1)
Menopauza
(1)
Młodość
(1)
Nalewki i likiery
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Napoje bezalkoholowe
(1)
Napoje kawowe i herbaciane
(1)
Odmienność kulturowa
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Pikle, sałatki i marynaty
(1)
Pisarze
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Pory roku
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przepisy kuchni polskiej
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przepisy na każdą okazję
(1)
Przyprawy
(1)
Smoothies
(1)
Sosy
(1)
Słodycze
(1)
Tarczyca
(1)
Turystyka winiarska
(1)
Uprawa roślin
(1)
Warzywa
(1)
Wielokulturowość
(1)
Winiarstwo
(1)
Winnice
(1)
Władcy
(1)
Zabytki kultury
(1)
Zdrowe gotownie
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Życie kulturalne
(1)
Żydzi
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(2)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1801-1900
(2)
2001-
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Francja
(1)
Gruzja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kowno (Litwa, okr. kowieński ; okolice)
(1)
Polska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wielkopolska
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(24)
Publikacja bogato ilustrowana
(20)
Przepisy kulinarne
(17)
Poradnik
(10)
Przewodnik turystyczny
(2)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(450)
Edukacja i pedagogika
(195)
Socjologia i społeczeństwo
(112)
Kultura i sztuka
(99)
Podróże i turystyka
(99)
Kulinaria
(46)
Literaturoznawstwo
(88)
Hobby i czas wolny
(84)
Medycyna i zdrowie
(77)
Biologia
(67)
Etnologia i antropologia kulturowa
(58)
Psychologia
(58)
Religia i duchowość
(57)
Językoznawstwo
(53)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(44)
Kultura fizyczna i sport
(39)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(37)
Rozwój osobisty
(36)
Styl życia, moda i uroda
(35)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(32)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(30)
Geografia i nauki o Ziemi
(27)
Nauka i badania
(20)
Fizyka i astronomia
(19)
Filozofia i etyka
(15)
Inżynieria i technika
(14)
Ochrona środowiska
(13)
Rolnictwo i leśnictwo
(13)
Dom i ogród
(12)
Architektura i budownictwo
(11)
Transport i logistyka
(10)
Archeologia
(9)
Informatyka i technologie informacyjne
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(9)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(8)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(5)
Media i komunikacja społeczna
(5)
Praca, kariera, pieniądze
(5)
Zarządzanie i marketing
(4)
Chemia
(2)
Etnografia i antropologia
(1)
Literatura młodzieżowa polska 20 w.
(1)
Matematyka
(1)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(1)
Powieść fantastyczno-realistyczna dla dzieci
(1)
Przestępczość,kryminologia
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
46 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia SP ZOZ
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 najlepszych przepisów tradycyjnej kuchni polskiej / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2014. - 143 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
A gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to niezwykle ciekawa, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Unikalna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca. Fascynująca lektura. Już wiem, dokąd chcę pojechać w najbliższe wakacje! Agnieszka Rousseau, dyplomowany enolog, Winnica Wieliczka Gruzińska uczta to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina. To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina – świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów. Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym lepsze? Jak zrobić czakapuli? [https://www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4/9) (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Olszowa
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pascal kontra Okrasa : 52 przepisy kontra 52 przepisy / Pascal Brodnicki, Karol Okrasa. - [Miejsce nieznane] : [Wydawca nieznany], [2013]. - 165, 121 stron ; ilustracje kolorowe ; 26 cm.
U góry okładki: kuchnialidla.pl.
Liczbowanie stron w kierunku przeciwstawnym.
Pięknie wydana, z wyjątkowo apetycznymi zdjęciami książka „Pascal kontra Okrasa” to smakowity kąsek dla wielbicieli gotowania, jedzenia i obu kucharzy. Receptury skonstruowane są w sposób prosty i czytelny dla każdego amatora kuchennych wyczynów - bez względu na stopień zaawansowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Oddział dla mł. Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Mikorzyn
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najpiękniejsze miejsca i przysmaki Francji / [tekst i wybór zdjęć Iwona Czarkowska]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, 2017. - 141, [3] strony : fotografie ; 21x22 cm.
(Najpiękniejsze Miejsca i Przysmaki)
Indeks.
Fascynujące miejsca to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, ale także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji” ¬– znajdziecie w nim nie tylko wskazówki dotyczące najpiękniejszych miejsc, krótkie opisy ważne dla turysty, lecz także przepisy na potrawy z różnych stron kraju, np. quiche lotaryński lub wołowinę po burgundzku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 197. Indeks.
Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewelacyjne potrawy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 260.
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, przykładowe zestawy menu, sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu "Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam!" [dr Ewa Dąbrowska]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
#Nastoletnie : pyszne i fit wypiekanie / Justyna Dragan. - Bielsko-Biała : Pascal, 2019. - 302, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Cześć! Mam na imię Justyna. Od 4 lat prowadzę bloga „Nastoletnie wypiekanie”. Dla nastolatków, ale i każdego, kto jest zainteresowany pieczeniem. Znajdziesz tam przepisy dla tych, co zaczynają swoją przygodę z piekarnikiem i dla tych, co świetnie pieką. Wydaje ci się, że musi być albo zdrowo, albo smacznie? Czas na dobrą wiadomość: od dzisiaj nie musisz wybierać. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przygotować: batoniki owsiane w czekoladzie, tropikalne żelki, lody z solonym słonecznikiem, miękkie ciągutki miodowo-orzechowe, fit sernik delikatnie cytrynowy. Słodkie hobby odziedziczyłam po mamie i babci, to od nich uczyłam się pierwszych wypieków. Inspiracje czerpię z wielu źródeł! Chodzę na szkolenia i kursy, korzystam z Facebooka i Instagrama, ale też lubię wyjść ze znajomymi na kawę do dobrej cukierni. Na przygodę z pieczeniem nigdy nie jest za wcześnie! Przygotowując desery z przyjaciółmi, nie tylko tworzycie coś pysznego, ale też możecie się świetnie bawić. Zapraszam do mojej kuchni! Justyna Dragan Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla mł. Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Indeks.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przespisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Marynaty, dressingi, salsy, specjały domowej kuchni.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia SP ZOZ
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrahim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Mapy na wyklejkach. Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Indeks.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy klrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ilustracje na wyklejkach.
Indeks.
Poznaj smaki wielokulturowej Jerozolimy zawarte w potrawach, które prezentują niezrównaną hojność regionu. Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańskie desery : 100 przepisów / Marta Krawczyk. - Warszawa : SBM, 2018 - 192 strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Zbiór wypróbowanych przepisów na apetyczne desery przyrządzane bez nabiału i jaj to najlepszy dowód na to, że kuchnia wegańska jest pełna inwencji, smaków, aromatów i kolorów. Wbrew pozorom wegańskie desery to nie tylko sałatki owocowe, lecz także ciasta, ciasteczka, czekoladowe przysmaki, musy, kremy i mnóstwo innych pyszności, które zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienie. Okazuje się, że lista produktów roślinnych, jakimi można zastępować składniki tradycyjnych deserów, jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia wręcz nieograniczone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia bezglutenowa / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2016. - 157 stron ; 24 cm.
Na okładce: Dietetyk radzi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żydzi od kuchni : opowieści wokół rodzinnego stołu / Hanna Merlak ; [ilustracje Klara Jankiewicz]. - Kraków ; Budapeszt ; Syrakuzy : Wydawnictwo Austeria, 2019. - 87, [8] stron : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
"Nie wiem dokładnie, kiedy zorientowałam się, że niektóre dania przygotowywane w moim domu mają nazwy niezrozumiałe dla większości znajomych. Mało kto wie, czym są mace braj, bubelaki, maśtyka lub zupa nic, a nie znam już nikogo, kto potrafiłby rozpoznać je wszystkie jednocześnie. Nietypowe nazwy potraw pochodzące z przepiśnika mojej prababci, Madzi Leszczyńskiej, można potraktować jako cenne źródło informacji na temat historii nie tylko mojej rodziny, ale i całej przedwojennej Polski. (…) Przepiśnik prababci Madzi stał się także inspiracją do powstania tej książki. Pewnego dnia przyszło mi do głowy, że nasz dom nie jest jedynym, w którym gotuje się według przedwojennych żydowskich przepisów. Może gdzieś na świecie istnieją podobne zeszyciki z zapiskami zawierającymi fragmenty minionego świata, które można będzie przywrócić do życia? I rzeczywiście – udało mi się skontaktować z wieloma fantastycznymi ludźmi, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoimi rodzinnymi historiami. Okazało się, że, podobnie jak u nas, przepisy były często jednymi z niewielu rzeczy, które udało się ocalić z wojennej pożogi. W powojennej Polsce, czasem przez wiele lat, funkcjonowały w ukryciu pod aryjskimi nazwami. Bywało, że wraz z rodzinami przebyły tysiące kilometrów, a w nowych ojczyznach ich nazwy i nietypowe smaki wprawiały miejscowych w zdumienie lub wywoływały zachwyt. Każdy przepis kryje za sobą historię konkretnych domów, ludzi i rodzin. Czasem już sam zapach niektórych potraw przywołuje na myśl ukochane osoby i miejsca, wywołuje wzruszenie lub pozwala lepiej radzić sobie z tęsknotą. Być może wspólne gotowanie pozwoli na powrót poczuć łączność z przedwojennym światem polskich sztetli, synagog i jesziw."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Kępno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej